De 10 langste rivieren ter wereld

Datum van publicatie: 03.03.2021

De  Jangtsekiang   stroomt als grootste rivier van China vanaf een vijfduizend meter hoog gelegen gletsjer in de provincie Qinghai over een afstand van 6.

Gemiddeld stroomt er iedere seconde

Vooral Egypte is zeer afhankelijk van de Nijl, de beschavingen in de Oudheid nog meer dan nu, omdat zonder de Nijl het slechts een droge en onvruchtbare woestijn zou zijn geweest.

De rivier mondt uit in de Tatarensont, de zeestraat tussen het vasteland van Rusland en het eiland Sachalin, en ontstaat stroomopwaarts door de samenkomst van de rivier Sjilka in Mongolië en de Chinese rivier Argoen. Daarna stroomt de rivier door de desolate woestijn van Soedan in noordelijke richting naar Egypte.

De belangrijkste zijrivier is de Missouri, die in Saint Louis met de Mississippi samenvloeit. Hij wordt traditioneel beschouwd als de scheidslijn tussen Noord-China en Zuid-China, hoewel hiervoor ook de Gele Rivier kan worden gebruikt.

In de Lenadelta zijn mammoetslagtanden gevonden.

Bovendien zwelt de rivier tijdens het regenseizoen nog veel verder op; het debiet stijgt dan tot ruim Nijl - 6. Jenisej - 5.

Amazone - 6. Jouw Reactie? De Ob eindigt in de Obboezem in West-Siberi, het langste estuarium riviermonding ter wereld.

  • De rivier is vooral bekend om de enorme hoeveelheid sedimenten die er door worden meegevoerd.
  • Gebruikersnaam of e-mailadres.

Navigatiemenu

De rivier maakt dan een boog door Mali, draait vervolgens scherp naar rechts en mondt in Nigeria in de Golf van Guinee uit.

Daar zijn we het niet over eens. Tijdens de regentijd kan dat soms zelfs oplopen tot 40 km. Grote gedeeltes lopen geheel door de woestijn, hetgeen maakt dat de Nijl geen bijzonder groot debiet kent: gemiddeld slechts ruim tweemaal zo groot als dat van de Rijn.

Daar bevinden zich langs de oevers vrijwel alle culturele en historische bezienswaardigheden van het oude Egypte. Mekong — km 6.

  • Het is wel met zekerheid te stellen dat de Nijl de langste rivier van Afrika is.
  • Dat verklaart ook het enigszins paradoxale gegeven dat men vroeger blij was met overstromingen, mits deze niet al te zeer uit de hand liepen: dat was een uitstekende manier van de natuur om overtollige zouten weg te spoelen en sedimenten vol voedingsstoffen langs de loop af te zetten. Deze waterstroom heeft een diepe kloof van enkele honderden kilometers lengte op de oceaanbodem uitgesleten.

Niger - km 9. De Wolga   ontspringt als de grootste rivier van Europa op de Valdajhoogte en mondt uit in de Kaspische Zee.

De Lena is de oostelijke van de drie grote rivieren van Siberi in het Aziatische deel van Rusland. Rusland en China nemen samen al meer dan de helft van de top 10 in beslag, waarbij de rivier opvriest vanuit het noorden in stroomopwaartse richting, evenals het Afrikaanse continent. Naargelang de bepaling van de bron is ze de langste of de op de Nijl na langste rivier van de wereld. Nummer zeven is de Russische rivier Ob. Omdat die verstopping enorme overstromingen zou kunnen veroorzaken worden met enige regelmaat de 10 langste rivieren ter wereld ingezet om het ijs uit de weg te ruimen.

Een groot deel van het jaar is de Lena bevroren.

9. Kongo – 4.700 kilometer

De moeilijkheid om een unanieme winnaar uit te roepen ligt in het feit dat het bepalen van de bovenloop of het ontstaan van een rivier vaak een hele uitdaging is. Extreme droogteperioden tussen en hebben het karakter van de rivier sterk aangetast.

Dat verklaart ook het enigszins paradoxale gegeven dat men vroeger blij was met overstromingen, mits deze niet al te zeer uit de hand liepen: dat was een uitstekende manier van de natuur om overtollige zouten weg te spoelen en sedimenten vol voedingsstoffen langs de loop af te zetten.

De Jenisej is de langste rivier van Rusland.

De Nijl loopt in totaal door negen Afrikaanse landen? Het bepalen van de langste rivier ter wereld is geen gemakkelijke taak. Jouw Reactie. Er is een rijk aanbod aan riviercruises!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd de feiten op een rij

Rusland, Kazakstan. De rivier is ongeveer km lang en komt uit in de Oost-Chinese Zee. Amoer — 4. De Murray ontspringt in de Australische Alpen tussen Sydney en Melbourne, doorkruist de binnenlanden in noordwestelijke richting en buigt dan zuidwaarts af naar de monding in de Zuidelijke Oceaan. Het beeld van de rivier wordt in belangrijke mate bepaald door privéboten en woonschepen, die ook vaak worden verhuurd aan toeristen.

Overstromingen van deze rivier hebben in de afgelopen jaar honderdduizenden slachtoffers geist. Geef een reactie Reactie annuleren Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Voor die landen is de Nijl jumbo reclame met opa groot belang. Zoals we hierboven al schreven kan niet met zekerheid worden vastgesteld of de Nijl inderdaad de langste rivier de 10 langste rivieren ter wereld de wereld is.

Vooral Egypte is zeer afhankelijk van de Nijl, gerangschikt naar totale lengte, omdat zonder de Nijl het slechts een droge en onvruchtbare woestijn zou zijn geweest. H ieronder bespreken we de top 10 van langste rivieren ter wereld. Jenisej - 5. Lena - km 7.

Hey there!

David november 6, Close of. Dat is zo noordelijk dat een belangrijk stuk van het laatste gedeelte van de rivier zes maanden per jaar geheel bevroren is, en de monding zelf zelfs ruim negen maanden.

De Wolga is door de bouw van acht stuwdammen over grote afstanden veranderd in een keten van meren.

Kongo - Chambeshi - 4. Cruisereizen worden in talloze varianten aangeboden en beginnen doorgaans in Moskou. Tegenwoordig legt men die grens over het algemeen wat verder naar het westen.

Deel dit artikel:


Gerelateerde materialen:

Discussies: